Kristinusko Suomessa 850 vuotta

Kristinuskon lasketaan saapuneen Suomeen vuonna 1155 piispa Henrikin tehdessä ristiretken tänne. Vanhimmat säilyneet kirkkomme ovat keskiajalta (1150– 1550). Kaikkiaan Suomessa on noin 800 kirkkoa. Niistä yli 500 on rakennettu ennen Suomen itsenäistymistä (1917).

Rakennuksena kirkko on sekä seurakunnan koti (domus ecclesiae) että Jumalan asuinsija ihmisten keskellä (domus Dei). Vanhassa kirkossa voi nähdä muutoksia, ja sen eri osat, esineet ja taideteokset voivat olla peräisin eri ajoilta.

Keskiaikaiset kivikirkot
on rakennettu harmaakivestä muuraamalla. Vanhimmat ovat Ahvenanmaalla, ja ne on rakennettu 1200- ja 1300-luvulla. Muualla Suomessa kivikirkkoja on rakennettu 1400-luvulta alkaen. Pääosa säilyneistä kirkoista tai niiden osista sijaitsee Varsinais- Suomessa ja Uudellamaalla.

Puukirkkoja
rakennettiin jo ennen kivikirkkoja, mutta vanhimmat säilyneet ovat maassamme 1600-luvulta. Puukirkot salvottiin hirrestä, ja seurakuntalaiset osallistuivat rakentamiseen monin tavoin. Vanhin kirkkomuoto on pitkäkirkko, mutta 1600-luvulla alettiin rakentaa myös ristikirkkoja.

Tiili- ja betonikirkot
ovat yleisiä 1800- ja 1900-luvuilla. Kellotapuli rakennettiin kirkonkelloja varten. Se oli usein erillinen rakennus. Sittemmin kellot on sijoitettu kirkon yhteydessä olevaan torniin. Maassamme on yli 300 kellotapulia.

Kirkkorakennuksen osat

Rististä kirkon tuntee

Kirkon osia - mitä kirkosta löytyy

Kuvataide kirkossa