Kirkkovuosi

Kadonnut ja jälleen löytynyt

Jumala on armollinen Isä. Hän etsii eksyneitä, kutsuu syntisiä ja antaa synnit anteeksi. Taivaassa iloitaan jokaisesta kadonneesta, joka on löytynyt.

Vuosikerta: Kolmas vuosikerta
Liturginen väri: Vihreä
Alttarikynttilät: Kaksi alttarikynttilää

Alkuvirsiä:
285 Voi, mihin raukka juoksisin
284 Ah autuas, ken armosta
502 Jeesus, meitä kosketa nyt
Päivän virsiä:
312 Muistan päivää autuasta
269 Älä sure, sielu parka
392 Oi, miksi tiellä Herrani
270 Enkö Herraa Jumalaani

Ensimmäinen lukukappale

Hoos. 14: 2-9

Palaa, Israel, palaa Herran, Jumalasi luo!Syntisi ovat syösseet sinut onnettomuuteen.Kääntykää Herran puoleen,huulillanne vilpittömät sanat,sanokaa hänelle:”Anna kaikki meidän syntimme anteeksija ota vastaan paras lahjamme:me tuomme sinulle uhriksi rukouksemme,huultemme hedelmän.Assyria ei meitä auta,ratsuihin emme enää turvaudu.Emme sano enää omien kättemme töille:’Jumalamme!’Vain sinulta, Herra, saa orpo osakseen rakkautta.”    - Minä parannan heidät heidän uskottomuudestaan.Minä rakastan heitä omasta tahdostani,vihani on väistynyt heistä pois.Minä virvoitan Israelin kuin aamukaste,ja niin se kukoistaa kuin liljaja tunkee juurensa maahan kuin Libanonin setri.Sen versot leviävät,se kasvaa kauniiksi kuin oliivipuu,se tuoksuu kuin Libanon.Sen katveessa ihmiset saavat jälleen asuaja viljellä peltojaan.He kukoistavat kuin viiniköynnös,jonka viini on kuin Libanonin viini.Efraim, mitä hyötyä sinulla on epäjumalistasi!Minä vastaan sinun pyyntöihisi,minä pidän sinusta huolen.Minä olen kuin ikivihreä sypressi,vain minä kannan sinulle hedelmää.

Toinen lukukappale

Ef. 2: 1-10

Jumala on tehnyt eläviksi teidät, jotka olitte kuolleita rikkomustenne ja syntienne tähden. Ennen te elitte niiden vallassa tämän maailman menon mukaan, totellen avaruuden henkivaltojen hallitsijaa, sitä henkeä, joka yhä vaikuttaa tottelemattomissa ihmisissä. Heidän joukossaan mekin kaikki ennen elimme noudattaen oman luontomme haluja ja tehden niin kuin ruumiimme ja mielemme tahtoivat, ja näin olimme luonnostamme vihan alaisia niin kuin kaikki muutkin.    Jumalan laupeus on kuitenkin niin runsas ja hän rakasti meitä niin suuresti, että hän teki meidät, rikkomustemme tähden kuolleet, eläviksi Kristuksen kanssa. Armosta teidät on pelastettu. Jumala herätti meidät yhdessä Kristuksen Jeesuksen kanssa ja antoi meillekin paikan taivaassa osoittaakseen kaikille tuleville aikakausille, kuinka äärettömän runsas on hänen armonsa ja kuinka suuri hänen hyvyytensä, kun hän antoi meille Kristuksen Jeesuksen. Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon. Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja. Se ei perustu ihmisen tekoihin, jottei kukaan voisi ylpeillä. Mekin olemme Jumalan tekoa, luotuja Kristuksen Jeesuksen yhteyteen toteuttamaan niitä hyviä tekoja, joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut.

Evankeliumi

Matt. 9: 9-13

Kun Jeesus kaupungista lähtiessään kulki tulliaseman ohi, hän näki Matteus-nimisen miehen istuvan siellä. Jeesus sanoi hänelle: ”Seuraa minua”, ja hän nousi ja lähti seuraamaan Jeesusta.    Jeesus oli sitten aterialla hänen kodissaan. Sinne tuli myös useita publikaaneja ja muita syntisiä, ja he aterioivat Jeesuksen ja hänen opetuslastensa kanssa. Tämän nähdessään fariseukset sanoivat Jeesuksen opetuslapsille: ”Kuinka teidän opettajanne syö yhdessä publikaanien ja muiden syntisten kanssa!” Jeesus kuuli sen ja sanoi: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. Menkää ja tutkikaa, mitä tämä tarkoittaa: ’Armahtavaisuutta minä tahdon, en uhrimenoja.’ En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä.”

Rukous

Taivaallinen Isä. Syntymäämme ei voi peruuttaa ja kuolemamme kiiruhtaa kohti. Syyllisyys painaa meitä ja tuho uhkaa. Eksyksissä ja rikkinäisinä etsimme mieltä olemassaoloomme. Isä, etsi sinä meidät, koska olet luvannut etsiä kaikki kadonneet. Aamen

Katso koko kirkkovuosi täältä