Kirkkovuosi

Valvomisen sunnuntai Valvokaa!

Valvomisen sunnuntai on kirkkovuoden viimeistä edellinen sunnuntai. Tämän sunnuntain sanoma korostaa hengellistä valvomista ja Kristuksen paluun odotusta. Väsymisen ja välinpitämättömyyden vaara on suuri. Ihminen kotiutuu helposti tähän maailmaan ja unohtaa, ettei hän elä täällä pysyvästi. Kristityn tulisi olla joka hetki valmis lähtemään tästä elämästä. Valvominen ei kuitenkaan ole voimia kuluttavaa jännitystä vaan turvallista luottamusta siihen, että Jumala vie meissä aloittamansa hyvän työn päätökseen. Jumalan lupauksen mukaisesti kristityt odottavat ”uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee” (2. Piet. 3: 13).

Vuosikerta: Toinen vuosikerta
Liturginen väri: Vihreä
Alttarikynttilät: Kaksi alttarikynttilää

Alkuvirsiä:
148 Herää, Herran seurakunta
153 Herää, nouse nukkumasta
614 Nyt edessäsi, Jumala
Päivän virsiä:
150 Oi herätkää, te hitaat sielut
152 On Kristuksen tulemus arvaamaton
163 ”Herätkää!” niin huuto kaikaa
610 Ah, kaikki kaataa kuolema

Ensimmäinen lukukappale

Mal. 3: 13-18

- Te puhutte uskaliaasti minua vastaan, sanoo Herra. ”Miten me olemme puhuneet sinua vastaan?”te kysytte. Olette sanoneet näin:”Turha on palvella Jumalaa.Mitä hyötyä on siitä, että noudatamme hänen käskyjään,palvelemme Herraa Sebaotiaja kuljemme murhe kasvoillamme?Me näemme, kuinka röyhkeät ovat onnellisia,kuinka he menestyvätvaikka ovat tehneet pahaa.He saavat elää,vaikka ovat koetelleet Jumalan kärsivällisyyttä.”    Mutta kun ne, jotka Herraa pelkäävät,puhuvat kaikesta tästä,Herra kuulee, mitä he sanovat.Kaikki kirjoitetaan muistiin hänen edessään.Se koituu iloksi niille,jotka kunnioittavat häntäja pelkäävät hänen nimeään.- Sinä päivänä, jonka minä määrään,he jälleen ovat minun oma kansani,sanoo Herra Sebaot.- Ja minä olen hyvä heitä kohtaan,niin kuin isä on hyvä pojalleen,joka tottelee häntä.Te näette jälleen eronvanhurskaan ja jumalattoman välillä.Te näette, kuka on palvellut Jumalaaja kuka ei ole häntä palvellut.

Toinen lukukappale

Hepr. 3: 12-15

Varokaa siis, veljet, ettei kukaan teistä ole sydämessään paha ja epäuskoinen ja näin luovu elävästä Jumalasta. Rohkaiskaa toinen toistanne joka päivä, niin kauan kuin tuo sana ”tänä päivänä” on voimassa, ettei kukaan teistä lankeaisi synnin viettelyksiin ja paatuisi. Mehän olemme osalliset Kristuksesta, kun vain loppuun asti pidämme kiinni siitä todellisuudesta, jonka yhteyteen jo alussa olemme päässeet.    Kirjoituksissa siis sanotaan:       - Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä,    älkää paaduttako sydäntänne     niin kuin silloin, kun nousitte kapinaan.

TAI

Ilm. 22: 10-17

”Älä sulje sinetillä tämän kirjan ennussanoja, sillä hetki on lähellä. Jumalaton eläköön yhä jumalattomasti, saastainen rypeköön saastassaan, vanhurskas harjoittakoon vanhurskautta ja pyhä edetköön pyhyyden tiellä.    Minä tulen pian, ja tullessani minä tuon jokaiselle palkan, maksan kullekin hänen tekojensa mukaan. Minä olen A ja O, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu.     Autuaita ne, jotka pesevät vaatteensa: he pääsevät syömään elämän puusta ja saavat mennä porteista sisälle kaupunkiin. Ulkopuolelle jäävät koirat ja noidat, irstailijat, murhaajat ja epäjumalien palvelijat ja kaikki, jotka rakastavat valhetta ja noudattavat sitä.    Minä, Jeesus, olen lähettänyt enkelin luoksenne, jotta seurakunnat saisivat tämän todistuksen. Minä olen Daavidin juuriverso ja suku, kirkas aamutähti.”     Henki ja morsian sanovat: ”Tule!” Joka tämän kuulee, sanokoon: ”Tule!” Joka on janoissaan, tulkoon. Joka haluaa, saa lahjaksi elämän vettä.

Evankeliumi

Mark. 13: 33-37

Jeesus sanoo:”Pitäkää varanne, olkaa valveilla, sillä te ette tiedä milloin se aika tulee. Kun mies matkustaa vieraille maille ja talosta lähtiessään antaa kullekin palvelijalle oman tehtävän ja vastuun, niin ovenvartijan hän käskee valvoa. Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, koska talon herra tulee: illalla vai keskiyöllä, kukonlaulun aikaan vai aamun jo valjetessa. Hän tulee äkkiarvaamatta - varokaa siis, ettei hän tapaa teitä nukkumasta. Minkä minä sanon teille, sen sanon kaikille: valvokaa!”

Rukous

Kaikkivaltias, pyhä Jumala. Sinä olet ajan ja ikuisuuden Herra, sinun tiedossasi ovat elämämme päivät. Opeta meitä käyttämään oikein tämä lyhyt aika, jonka olet antanut elettäväksemme. Auta valvomaan, rohkaise rukoilemaan. Anna kestävyyttä, ettemme lakkaisi odottamasta, vaan olisimme valmiina, kun Herramme Jeesus Kristus saapuu kirkkaudessaan. Tätä rukoilemme hänen nimessään. Aamen

Katso koko kirkkovuosi täältä