Kirkkovuosi

15.9.2019

Lähimmäinen

Jeesus oli elämällään ja opetuksellaan esimerkkinä Jumalan rakkaudesta, joka ylittää kaikki rajat. Tämä esikuva velvoittaa meitä näkemään jokaisessa ihmisessä lähimmäisen. Kristukselta saamme myös voiman hyviin tekoihin lähimmäistemme hyväksi. Ihminen itse ei ole aina tietoinen siitä, että hän hyvää tehdessään toimii Jumalan rakkauden välikappaleena.

Vuosikerta: Ensimmäinen vuosikerta
Liturginen väri: Vihreä
Alttarikynttilät: Kaksi alttarikynttilää

Alkuvirsiä:

175 Seurakunta koolla on
346 Mä huudan, Kristus, sinua
432 Herra Jeesus, kunniasta

Päivän virsiä:

431 Ken on mun lähimmäiseni
441 Tänään tässä maailmassa
509 Herra, elämääni valvo
430 Rakkaus, kun kuvaksesi

Psalmi

Antifoni:

Herra, älä salli sorretun kääntyä pois apua saamatta, kurja ja köyhä ylistäkööt sinun nimeäsi.

Ps. 74: 21

Psalmi:

Hyvin käy sen, joka on armelias ja lainaa omastaan muille, sen, joka aina toimii oikeuden mukaan.  Oikeamielinen ei koskaan horju,   hänet muistetaan ikuisesti.Ei hän pelkää pahoja viestejä vaan luottaa vakain mielin Herraan.  Hän on vahva ja rohkea, ei hän pelkää,   ja pian hän katsoo voittajana ahdistajiinsa.Hän antaa avokätisesti köyhille, hän toimii aina vanhurskaasti ja kulkee pystyssä päin.

Ps. 112: 5-9

  Kunnia Isälle ja Pojalle   ja Pyhälle Hengelle,niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Antifoni toistetaan

Hallelujasäe

”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.”

Matt. 7: 12

Ensimmäinen vuosikerta

Ensimmäinen lukukappale

Miika 6: 6-8

- Mitä minun pitäisi tuoda,kun astun Herran eteen,kumarrun korkeimman Jumalan edessä?Toisinko hänelle uhreja,vuoden vanhoja vasikoita?Miellyttävätkö Herraa tuhannet pässitja virtanaan tulviva uhriöljy?Pitäisikö minun antaa esikoiseni rikkomuksestani,oma lapseni synninteostani?- Sinulle, ihminen, on ilmoitettu, mikä on hyvää.Vain tätä Herra sinulta odottaa:tee sitä mikä on oikein,osoita rakkautta ja hyvyyttäja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen.

Toinen lukukappale

1. Joh. 4: 7-12

Rakkaat ystävät, rakastakaamme toisiamme, sillä rakkaus on Jumalasta. Jokainen, joka rakastaa, on syntynyt Jumalasta ja tuntee Jumalan. Joka ei rakasta, ei ole oppinut tuntemaan Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus. Juuri siinä Jumalan rakkaus ilmestyi meidän keskuuteemme, että hän lähetti ainoan Poikansa maailmaan, antamaan meille elämän. Siinä on rakkaus - ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi.    Rakkaat ystävät! Kun Jumala on meitä näin rakastanut, tulee meidänkin rakastaa toisiamme. Jumalaa ei kukaan ole koskaan nähnyt. Mutta jos me rakastamme toisiamme, Jumala pysyy meissä ja hänen rakkautensa on saavuttanut meissä päämääränsä.

Evankeliumi

Luuk. 10: 25-37

Muuan lainopettaja halusi panna Jeesuksen koetukselle. Hän kysyi: ”Opettaja, mitä minun pitää tehdä, jotta saisin omakseni iankaikkisen elämän?” Jeesus sanoi hänelle: ”Mitä laissa sanotaan? Mitä sinä itse sieltä luet?” Mies vastasi: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Jeesus sanoi: ”Oikein vastasit. Tee näin, niin saat elää.”    Mies tahtoi osoittaa, että hän noudatti lakia, ja jatkoi: ”Kuka sitten on minun lähimmäiseni?”    Jeesus vastasi hänelle näin:    ”Eräs mies oli matkalla Jerusalemista Jerikoon, kun rosvojoukko yllätti hänet. Rosvot veivät häneltä vaatteetkin päältä ja pieksivät hänet verille. Sitten he lähtivät tiehensä ja jättivät hänet henkihieveriin. Samaa tietä sattui tulemaan pappi, mutta miehen nähdessään hän väisti ja meni ohi. Samoin teki paikalle osunut leeviläinen: kun hän näki miehen, hänkin väisti ja meni ohi.    Mutta sitten tuli samaa tietä muuan samarialainen. Kun hän saapui paikalle ja näki miehen, hänen tuli tätä sääli. Hän meni miehen luo, valeli tämän haavoihin öljyä ja viiniä ja sitoi ne. Sitten hän nosti miehen juhtansa selkään, vei hänet majataloon ja piti hänestä huolta. Seuraavana aamuna hän otti kukkarostaan kaksi denaaria, antoi ne majatalon isännälle ja sanoi: ’Hoida häntä. Jos sinulle koituu enemmän kuluja, minä korvaan ne, kun tulen takaisin.’ Kuka näistä kolmesta sinun mielestäsi oli ryöstetyn miehen lähimmäinen?”    Lainopettaja vastasi: ”Se, joka osoitti hänelle laupeutta.” Jeesus sanoi: ”Mene ja tee sinä samoin.”

Rukous

Herramme Jeesus Kristus.
Sinä olet meille esimerkki
täydellisestä rakkaudesta.
Sinä hoidit ihmisen kaikkia tarpeita:
ruokit nälkäisiä, paransit sairaita,
annoit synnit anteeksi.
Opeta meitäkin osoittamaan toisillemme
käytännön rakkautta.
Auta, ettei meillä koskaan olisi niin kiire,
että kulkisimme
apua tarvitsevan ihmisen ohi.
Kiitos armostasi ja rakkaudestasi.

Aamen

Katso koko kirkkovuosi täältä