Kirkkovuosi

3. sunnuntai pääsiäisestä

Jumalan kansan koti-ikävä

Päivän antifonin alusta (Ps. 66:1) saatu nimitys jubilate (= riemuitkaa) muistuttaa pääsiäisajan luonteesta. Seurakunta juhlii iloiten Herran ylösnousemusta ja voittoa kuolemasta ja suuntaa katseensa uuteen elämään taivaassa, minne Jeesus on mennyt valmistamaan omilleen sijaa. Kristityt odottavat ”ikävöiden sitä kaupunkia, joka tulee” (Hepr. 13:14). Jeesuksen ylösnousemus on jo nyt tehnyt heidät uusiksi luomuksiksi. Kun Kristus palaa takaisin, heistä tulee hänen kirkastetun ruumiinsa kaltaisia. Vuosikerta: Kolmas vuosikerta
Liturginen väri: Valkoinen
Alttarikynttilät: Neljä alttarikynttilää

Alkuvirsiä:
105 Aurinkomme ylösnousi
355 Jeesus, ilo elämäni
Päivän virsiä:
162 Kristus-kuningas, kaikkivaltias
365 Käy kohti isänmaatansa
623 Taivaaseen käy matkamme
619 Eijaa! Jo laulaa sielu kiitostansa
622 Minä vaivainen, vain mato, matkamies maan

Ensimmäinen lukukappale

Miika 7: 14-20

Paimenna, Herra, sauvallasi kansaasi,kaitse omaa laumaasi,joka asuu yksin keskellä metsää,kaukana hedelmätarhoistaan.Johda se Basanin ja Gileadin laitumilleniin kuin entisinä aikoina.    Niin kuin silloin, kun lähditte Egyptistä,niin te saatte vieläkin nähdä ihmeitä.Kaikki kansat näkevät nuo ihmeelliset teot,katselevat niitä voimattomina mahtavuudestaan huolimatta.Kaikki mykistyvät,ja heidän korvansa menevät tukkoon.He nuolevat tomua kuin käärmeet, kuin maan matelijat.Vavisten he tulevat varustuksistaan,lähestyvät kauhusta kalpeina Herraa, meidän Jumalaamme.Sinua, Herra, he pelkäävät!    Jumala, onko sinun vertaistasi!Sinä annat synnit anteeksija jätät rankaisemattajäljelle jääneen kansasi rikkomukset.Sinä et pidä vihaa iäti,sinä olet laupias.Sinä armahdat meitä yhä,poljet syntimme jalkojesi alle.Kaikki syntimme sinä heitätmeren syvyyteen.Sinä osoitat uskollisuutta Jaakobille,hyvyyttä Abrahamille.Tämän olet vannoen luvannut isillemmejo muinaisina aikoina.

Toinen lukukappale

Hepr. 13: 20-21

Rauhan Jumala,joka ikuisen liiton uhriveren tähdenon nostanut kuolleista lampaiden suuren paimenen,meidän Herramme Jeesuksen,varustakoon teidät hyvillä lahjoillaan,niin että voitte täyttää hänen tahtonsa.Sen, mikä on hänelle mieleen,hän itse tehköön meissä,hän ja Jeesus Kristus.Hänen on kunniaaina ja ikuisesti. Aamen.

Evankeliumi

Joh. 10: 1-10

Jeesus sanoi:    ”Totisesti, totisesti: se, joka ei mene lammastarhaan portista vaan kiipeää sinne muualta, on varas ja rosvo. Se, joka menee portista, on lampaiden paimen. Hänelle vartija avaa portin, ja lampaat kuuntelevat hänen ääntään. Hän kutsuu lampaitaan nimeltä ja vie ne laitumelle. Laskettuaan ulos kaikki lampaansa hän kulkee niiden edellä, ja lampaat seuraavat häntä, koska ne tuntevat hänen äänensä. Vierasta ne eivät lähde seuraamaan vaan karkaavat hänen luotaan, sillä ne eivät tunne vieraan ääntä.”    Jeesus esitti heille tämän vertauksen, mutta he eivät ymmärtäneet, mitä hän puheellaan tarkoitti. Siksi Jeesus jatkoi:    ”Totisesti, totisesti: minä olen lampaiden portti. Ne, jotka ovat tulleet ennen minua, ovat kaikki olleet varkaita ja rosvoja, eivätkä lampaat ole kuunnelleet heitä. Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen. Varas tulee vain varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän.”

Rukous

Kristus, Herramme. Usko sinuun on matka ja tie, jota kulkiessa eteen avautuu yhä uusia näköaloja. Kiitos, että tämän matkan aikana opimme tuntemaan yhä paremmin sinua. Kiitos salaisuudesta, joka säilyy, kunnes kerran näemme sinut taivaan kodissa. Me emme vielä voi aavistaa, mitä kaikkea sinä olet meitä varten valmistanut. Pidä meidät tällä tiellä ja vie meidät kaikki perille taivaaseen. Aamen

Katso koko kirkkovuosi täältä