Kirkkovuosi

Uskonpuhdistuksen muistopäivä

10.11.2019

Uskon perustus

22. sunnuntai helluntaista omistetaan uskonpuhdistukselle. Sunnuntain tekstit liittyvät läheisesti uskonpuhdistuksen keskeiseen sisältöön.

Jumala ei unohda kansaansa, vaan antaa kirkolle uudistumisen aikoja ja niitä ihmisiä, jotka auttavat meitä palaamaan kristillisen uskomme perusteisiin, Raamattuun ja sen julistamaan uskonvanhurskauteen. Vuosikerta: Ensimmäinen vuosikerta
Liturginen väri: Vihreä
Alttarikynttilät: Kaksi alttarikynttilää

Alkuvirsiä:

176 Pois pelko, Herran kansa
181 Jumala täysi turva on
261 Oi iloitkaa, te kristityt
187 Armahda, Herra Jumala
Päivän virsiä:

173:3-5 Uskossa heikkoja vahvista, Jeesus
188:4-7 Näin meille sana opettaa
422 Jeesus Kristus, nimeäsi
189 Ah Jeesus, ole kanssamme
170 Jumala ompi linnamme

Psalmi

Antifoni:

Kuninkaittenkin edessä kerron arkailematta sinun liitostasi.

Ps. 119: 46

Psalmi:

Jumala on turvamme ja linnamme, auttajamme hädän hetkellä.  Sen tähden emme pelkää, vaikka maa järkkyy,   vaikka vuoret vaipuvat merten syvyyksiin.Meret pauhaavat ja kuohuvat, vuoret vapisevat Jumalan suuruuden edessä.  Virta ja kaikki sen haarat ilahduttavat Jumalan kaupunkia,   Korkeimman pyhiä asuinsijoja.Jumala on kaupunkinsa keskellä, kaupunki ei järky. Hän auttaa sitä, kun aamu valkenee.  Kansojen meri kuohuu, valtakunnat horjuvat,   maa järkkyy hänen äänestään.Herra Sebaot on kanssamme, Jaakobin Jumala on turvamme.

Ps. 46: 2-8

  Kunnia Isälle ja Pojalle   ja Pyhälle Hengelle,niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.

Antifoni toistetaan

Hallelujasäe

Perustus on jo laskettu, ja se on Jeesus Kristus. Muuta perustusta ei kukaan voi laskea.

1. Kor. 3: 11

Ensimmäinen vuosikerta

Ensimmäinen lukukappale

Jes. 33: 20-22

Katso Siionia, meidän juhliemme kaupunkia! Sinun silmäsi saavat nähdä Jerusalemin, turvallisen leposijan, teltan, jota ei pureta, ei siirretä.Sen vaarnat eivät koskaan irtoa, yksikään sen köysistä ei katkea. Meillä on siellä väkevä valtias, Herra,meillä on jokien lähde ja leveät virrat. Niitä ei kulje soutualus eikä ylitä uljainkaan pursi. Totisesti, Herra on tuomarimme. Hän johtaa meitä.Herra on valtiaamme, Herra on kuninkaamme. Hän pelastaa meidät.

TAI

Jer. 3: 14-15

”Palatkaa takaisin, te luopuneet lapset!” sanoo Herra. ”Minä otan teidät jälleen omikseni. Minä kokoan teidät kaikki ja tuon Siioniin - vaikka teitä olisi vain yksi joka kaupungissa ja kaksi joka kansan keskellä. Minä annan teille mieleni mukaiset paimenet, ja he johtavat teitä viisaasti ja taitavasti.”

Toinen lukukappale

Room. 1: 16-17

Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat, ensin juutalaisille, sitten myös kreikkalaisille. Siinä Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon. Onhan kirjoitettu: ”Uskosta vanhurskas saa elää.”

TAI

Ef. 6: 10-18

Vahvistukaa Herrassa, ottakaa voimaksenne hänen väkevyytensä. Pukekaa yllenne Jumalan taisteluvarustus, jotta voisitte pitää puolianne Paholaisen juonia vastaan. Emmehän me taistele ihmisiä vastaan vaan henkivaltoja ja voimia vastaan, tämän pimeyden maailman hallitsijoita ja avaruuden pahoja henkiä vastaan. Ottakaa siis yllenne Jumalan taisteluvarustus, niin että kykenette pahan päivän tullen tekemään vastarintaa ja selviytymään taistelusta pystyssä pysyen. Seiskää lujina! Kiinnittäkää vyöksenne totuus, pukeutukaa vanhurskauden haarniskaan ja sitokaa jalkineiksenne alttius julistaa rauhan evankeliumia. Ottakaa kaikessa suojaksenne uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa pahan palavat nuolet. Ottakaa myös pelastuksen kypärä, ottakaa Hengen miekka, Jumalan sana.     Tehkää tämä kaikki rukoillen ja anoen. Rukoilkaa joka hetki Hengen antamin voimin.

Evankeliumi

Joh. 4: 46-53

Kapernaumissa oli kuninkaan virkamies, jonka poika oli sairaana. Kuultuaan Jeesuksen tulleen Juudeasta Galileaan hän lähti Jeesuksen luo ja pyysi, että tämä tulisi parantamaan pojan, joka oli kuolemaisillaan. Jeesus sanoi hänelle: ”Te ette usko, ellette näe tunnustekoja ja ihmeitä.” Mutta virkamies pyysi: ”Herra, tule, ennen kuin poikani kuolee.” Silloin Jeesus sanoi: ”Mene kotiisi. Poikasi elää.” Mies uskoi, mitä Jeesus hänelle sanoi, ja lähti. Jo kesken matkan tulivat hänen palvelijansa häntä vastaan ja kertoivat pojan parantuneen. Mies kysyi heiltä, mihin aikaan poika oli alkanut toipua, ja he sanoivat: ”Eilen seitsemännellä tunnilla kuume hellitti.” Silloin isä ymmärsi, että se oli tapahtunut juuri silloin, kun Jeesus sanoi hänelle: ”Poikasi elää”, ja hän ja koko hänen talonsa väki uskoivat Jeesukseen.

Rukous

Jumala. Sanasi lupaa, että Herraa avukseen huutava pelastuu. Tätä lupausta kohti me käännymme ja tahdomme pitää siitä kiinni. Armahda palvelijoitasi Poikasi kalliin veren ja ristinkuoleman tähden.

Aamen

Katso koko kirkkovuosi täältä