Mobiilikirkko

Kirkkovuosi

1. paastonajan sunnuntai

Jeesus, kiusausten voittaja

Päivän latinankielinen nimi invocavit (= hän huutaa minua) tulee tämän sunnuntain antifonin alusta (Ps. 91: 15).

Ensimmäisen paastonajan sunnuntain keskeinen aihe on kertomus Jeesuksen kiusaamisesta autiomaassa. Häntä houkuteltiin pettämään kutsumuksensa, mutta hän voitti kiusaukset. Kiusaaja ei jätä rauhaan ketään nykypäivänkään ihmistä, mutta apumme on Kristus, kiusausten voittaja.

Vuosikerta: Kolmas vuosikerta
Liturginen väri: Violetti tai sininen
Alttarikynttilät: Kaksi alttarikynttilää

Alkuvirsiä:
173 Ilmoita, Herramme, voimasi meille
182 Herramme Kristus, seurakuntaas puolla
405 Kirkkautta kohti kulje
Päivän virsiä:
303 Jeesus, aarteheni
304 Oi Jeesus Kristus, autuuden
305 Jeesus, ruokit sanallasi

 Ensimmäinen lukukappale

Jes. 1:16-20

Peseytykää, puhdistautukaa,tehkää loppu pahoista töistänne,ne ovat aina silmissäni.Lakatkaa tekemästä pahaa.Opetelkaa tekemään hyvää,tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta,puolustakaa sorrettua,hankkikaa orvolle oikeus,ajakaa lesken asiaa.- Tulkaa, selvittäkäämme miten asia on,sanoo Herra.- Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset,ne tulevat valkeiksi kuin lumi.Vaikka ne ovat purppuranpunaiset,ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa.Jos te taivutatte mielenne kuulemaan minua,te saatte syödä maan hyvyyttä,mutta jos kovetatte mielenne ja torjutte minut,miekka syö teidät.Herran suu on puhunut.

TAI

1. Moos. 3: 1-7 (8-19)

Käärme oli kavalin kaikista eläimistä, jotka Herra Jumala oli luonut. Se sanoi naiselle: ”Onko Jumala todella sanonut: ’Te ette saa syödä mistään puutarhan puusta’?” Nainen vastasi käärmeelle: ”Kyllä me saamme syödä puutarhan puiden hedelmiä. Vain siitä puusta, joka on keskellä paratiisia, Jumala on sanonut: ’Älkää syökö sen hedelmiä, älkää edes koskeko niihin, ettette kuolisi.’” Silloin käärme sanoi naiselle: ”Ei, ette te kuole. Mutta Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan.” Nainen näki nyt, että puun hedelmät olivat hyviä syödä ja että se oli kaunis katsella ja houkutteleva, koska se antoi ymmärrystä. Hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi.    Silloin heidän silmänsä avautuivat, ja he huomasivat olevansa alasti. He sitoivat yhteen viikunanlehtiä ja kietoivat ne vyötärölleen.    (Kun iltapäivä viileni, he kuulivat Jumalan kävelevän puutarhassa. Silloin mies ja nainen menivät Jumalaa piiloon puutarhan puiden sekaan. Herra Jumala huusi miestä ja kysyi: ”Missä sinä olet?” Mies vastasi: ”Minä kuulin sinun askeleesi puutarhassa. Minua pelotti, koska olen alasti, ja siksi piilouduin.” Herra Jumala kysyi: ”Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?” Mies vastasi: ”Nainen, jonka sinä annoit minulle kumppaniksi, antoi minulle sen puun hedelmän, ja minä söin.” Silloin Herra Jumala sanoi naiselle: ”Mitä oletkaan tehnyt!” Nainen vastasi: ”Käärme minut petti, ja minä söin.”    Herra Jumala sanoi käärmeelle:      - Koska tämän teit, olet kirottu.      Toisin kuin muut eläimet,      karja ja pedot,      sinun on madeltava vatsallasi      ja syötävä maan tomua      niin kauan kuin elät.      Ja minä panen vihan sinun ja naisen välille      ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille:      ihminen on iskevä sinun pääsi murskaksi,      ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän.    Naiselle hän sanoi:      - Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat,      ja kivulla sinä olet synnyttävä lapsesi.      Kuitenkin tunnet halua mieheesi,      ja hän pitää sinua vallassaan.    Ja miehelle hän sanoi:      - Koska teit niin kuin vaimosi sanoi      ja söit puusta, josta minä kielsin sinua syömästä,      niin olkoon maa sinun takiasi kirottu.      Kovalla työllä sinun on hankittava siitä elantosi      niin kauan kuin elät.      Maa kasvaa sinulle      orjantappuraa ja ohdaketta,      mutta sen kasveista joudut ottamaan ravintosi.      Otsa hiessä sinun on hankittava leipäsi,      kunnes tulet maaksi jälleen,      sillä siitä sinut on otettu.      Maan tomua sinä olet,      maan tomuun sinä palaat.)

Toinen lukukappale

Hepr. 2: 9, 17-18

Armollisen Jumalan tahto oli, että Jeesuksen oli kärsittävä kuolema jokaisen ihmisen puolesta. Niinpä hänen oli tultava joka suhteessa veljiensä kaltaiseksi, jotta hänestä tulisi armahtava ja uskollinen ylipappi ja hän voisi Jumalan edessä sovittaa kansansa synnit. Koska hän on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan.

Evankeliumi

Mark. 1: 12-13

Henki ajoi Jeesuksen autiomaahan. Neljäkymmentä päivää hän oli autiomaassa Saatanan kiusattavana. Hän eli villieläinten joukossa, ja enkelit pitivät hänestä huolta.

Rukous

Rakas Jumala. Me toivomme, että elämämme olisi mahdollisimman helppoa. Emme haluaisi kokea kipua ja kärsimystä. Auta meitä ymmärtämään, että vaikeilla ja ikävilläkin asioilla voi olla oma tehtävänsä. Kiitos, että Vapahtajamme Jeesus pysyi uskollisena tehtävässään, vaikka se merkitsi hänelle kärsimykseen suostumista. Ohjaa meitä kulkemaan sitä tietä, jonka olet meille antanut, vaikka se välillä tuntuisikin raskaalta ja vaikealta. Auta meitä tukemaan toisiamme, niin että voisimme toimia yhdessä sinun valtakuntasi hyväksi, kaikkien parhaaksi. Kuule meitä rakkautesi tähden. Aamen


* * *

Katso koko kirkkovuosi täältä

© Kirkon keskusrahasto